Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 1: No Poverty

united nations logo

Žádná chudoba: Eliminovat chudobu ve všech jejich formách po celém světě.

Cíle:

Do roku 2030 eradikovat extrémní chudobu, která se v tento moment definuje jako příjem nižší než $1.25 za den.

Do roku 2030 zredukovat minimálně o polovinu proporci mužů, žen a děti napříč věkovými kategoriemi žijícími v chudobě ve všech jejich podobách, které vyplývají z národních definic.

Implementovat celonárodně vhodné systémy sociální ochrany a opatření včetně floors*, a do roku 2030 dosáhnout podstatného pokrytí chudých a zranitelných osob.

Do 2030 zajistit, aby muži a ženy, zejména chudí a zranitelní, měli stejná práva na ekonomické zdroje, stejně tak jako přístup k základním službám, vlastnictví a kontrolu nad půdou a ostatních formách majetku, dědictví, přírodní zdroje, vhodné nové technologie a finanční služby včetně mikro-financovaní.

Do 2030 posílit odolnost chudých a těch, kteří jsou v obtížných situacích a snížit četnost vystavení a zranitelnost k událostem souvisících se změnou klimatu a jiných ekonomických sociální a environmentálních šoků a katastrof.

Zajistit podstatnou mobilitu zdrojů z různých původů, skrze zvýšenou kooperaci při rozvoji, za účelem poskytnutí adekvátních a předvídatelných prostředků pro rozvojové země, a to konkrétně ty nejméně rozvinuté, abychom implementovali programy a vedli politiku k ukončení chudoby ve všech jejich podobách.

Vytvořit vynikající politický rámec na národní, regionální a mezinárodní úrovni založený na prosazovaní rozvojových strategií, jenž zahrnují chudobu a citlivost témata ‘pohlaví‘, aby podpořili akceleraci investic do úsilí eradikovat chudobu.

Postižení a chudoba

Mezi chudobou a postižením existuje silné dvousměrné spojení. Chudoba možná způsobuje postižení skrze podvýživu, špatnou zdravotní péči a nebezpečné životní podmínky. Asociované studie ukazují, že vyšší výskyt neschopnosti souvisí s vyšším výskytem negramotnosti, špatným nutričním stavem, nižší proočkovaností, nižší váhou dětí při narození, vyšší nezaměstnaností, anebo zaměstnáním na nižších pozicích, nižší pracovní mobilitou. Neschopnost, jako doprovodný faktor, způsobuje chudobu tím, že brání lidem od plné účasti v ekonomickém a společenském životě, a to zejména pokud neexistuje žádná vhodná podpora a ubytování.

Vysoké číslo lidí s postižením, kteří jsou disproporcionálně reprezentovaní mezi světově nejvíce vyčleněnou skupinou, má značný význam s respektem k implementaci SDGs*. Osmdesát procent lidí s postižením žije v rozvojových zemích. Pokud se začlenění a integrování lidí s postižením ve všech rozvojových aktivitách nepodaří bude to znamenat selhaní na cestě k dosažení SDGs.

SDGs – Sustainable Development Goals.

*Floors = podlahy, záchytné body

Sources:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030-goal1.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *