Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 2: Zero Hunger

united nations logo

Zero Hunger: Ukončit hlad, dosáhnout potravinové bezpečnosti, zvýšit výživnost a propagovat udržitelné zemědělství.

Cíle:

Do 2030 ukončit hlad a zajistit dostupnost všem lidem, konkrétně chudým a lidem v obtížně zvladatelných situacích, včetně kojenců, k bezpečnému nutričně bohatému a dostatečnému množství jídla po celý rok.

Do 2030 eliminovat všechny formy podvýživy, a také do roku 2025 dosáhnout vytyčených mezinárodních cílů o zakrňovaní a strádání dětí pod 5 let a adresovat nutriční potřeby dospívajících děvčat, těhotných a kojících žen a starších lidí.

Do 2030 zdvojnásobit zemědělskou produktivitu a příjem maloobchodních producentů potravin, zejména pokud jde o ženy, původní obyvatelé, rodinné farmy, pastevce a rybáře, skrze bezpečný a spravedlivý přístup k půdě, a jiným výrobním zdrojům a inputs*, znalostem, finančním službám, trhům a příležitostem pro přidání hodnoty a nezemědělským zaměstnáním.

Do 2030 zajistit udržitelnost systému zodpovědných za produkci potravin a implementovat odolné zemědělské praktiky, které zvýší produktivitu, pomůžou udržovat ekosystémy, a které posílí adaptabilnost ke klimatickým změnám, extrémnímu počasí, suchu, záplavám a dalším katastrofám, a které progresivně vylepší kvalitu půdy a hlíny.  

Do 2020 udržovat genetickou rozmanitost semen, kultivovaných rostlin, stejně tak jako uměle produkovaných nebo domestikovaných zvířat a jejich související divoké druhy, skrze řádně spravovaná a různorodá semena a otevírání bank na národní, regionální a mezinárodní úrovni a také propagování přístupu a férové sdílení výhod vyplívajících z využití genetických zdrojů a souvisících znalostí, jak bylo mezinárodně dohodnuto.  

Navýšit investice, s důrazem na mezinárodní kooperaci, do mimo městské infrastruktury, agrikulturního výzkumu, poradenství, technického vývoje a rostlinných a hospodářsko-živočišných bank za účelem navýšit kapacitu zemědělské produkce v rozvojových zemích, konkrétně v nejméně rozvinutých zemích. Dohlédnout na správnost a zamezit obchodním omezením a oscilacím ve světě zemědělských trhů, skrze paralelní eliminaci všech forem zemědělských vývozních subvencí a všech vývozní opatření s ekvivalentním efektem, v souladu s mandátem Doha Development Round.

Přijmout opatření k zajištění správného fungování potravinových komoditních trhů a jejich podskupin, a poskytnout časově efektivní přístup k tržním informacím, včetně informací o úrovni rezerv potravin, za účelem kontrolovat extrémní volatilitu jejich cen.

SDGs – Sustainable Development Goals.

*Production Inputs  – Land, labor, capital and entrepreneurship

Doha Development Round:

https://www.wto.org/english/tratop_e/dda_e/dda_e.htm

Sources:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030-goal2.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *