Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 3: Good Health and Well-being

united nations logo

Goal 3: Zajistit zdraví a pohodu pro každého v každé věku.

Cíle:

DO 2030 zredukovat poměr globální úmrtnosti matek na méně něž 70 k 100000 narozených živých dětí.  

Do roku 2030 ukončit úmrtí novorozených dětí a dětí pod 5 let, kterým lze předejít, se zaměřením všech zemí na zredukování neonatální úmrtnosti na méně než 12 k 1000 narozených živých dětí a úmrtnost dětí pod 5 let na méně než 25 z 1000 narozených živých dětí.

Do roku 2030 ukončit epidemii AIDS, tuberkulózy, malárie, a opomíjených tropických nemocí a řešit hepatitidu, nemoci pocházející z vody a jiné přenosné nemoci.

Do 2030 o jednu třetinu zredukovat před-časnou úmrtnost z nepřenosných nemocí prostřednictvím prevence, léčby a podpory mentálního zdraví a pohody.

Posílit prevenci a léčbu závislosti na návykových látkách, včetně omamných látek a alkoholu.

Do 2020 o polovinu snížit počet úmrtí a zranění způsobených při dopravních nehodách.

Do 2030 zajistit universální přístup k sexuálním a reprodukčním klinikám, včetně služeb zabývajících se plánováním rodiny nebo sdílením informací, vzděláním, ale také integrací pojmu pohlavního zdraví do národní agendy.

Dosáhnout vytvoření universálního zdravotního pojištění, včetně ochrany proti finančnímu risku, ale také k přístup ke kvalitním základním zdravotním službám a přístup k bezpečné efektivní, kvalitní a cenově dostupné základní medicíny a vakcín pro všechny.

Do 2030 podstatně zredukovat počet úmrtí a nemocí způsobených nebezpečným chemickým anebo atmosférickým, vodním a půdním znečištěním.

Adekvátně posílit implementaci WHO konvenci na kontrolu tabákových produktů ve všech zemích.

Podpořit výzkum a vývoj vakcín a medicíny proti přenosným a nepřenosným chorobám, které primárně ovlivňují rozvojové země, poskytnout přístup k cenově dostupným lékům a vakcínám v souladu s Doha Declaration pojednávající o TRIPS Agreement and Public Health, který potvrzuje právo rozvojových zemí na použití ustanovení zmíněných v Agreement on Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights dotýkajíc se limitů pro manipulaci ochrany veřejného zdraví a konkrétně deklaruje přístup k lékům všem.

Zásadně navýšit financování do zdravotnictví a zaměstnávání, vývoje, tréningu a udržení zdravotnického personálu v rozvojových zemích, zvláště v nejméně rozvinutých zemích a malých ostrovních rozvojových státech.

Posílit schopnost všech zemí, ale hlavně rozvojových, produkovat včasné varování, snižování rizik, na správu národního a globálního zdravotního rizika.

WHO – the World Health Organisation Framework

SDGs – Sustainable Development Goals.

Links:

TRIPS Agreement

Doha Development Round

Declaration on the TRIPS agreement and public health

Agreement on Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights as Amended by the 2005 Protocol Amending the TRIPS Agreement

Sources:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030-goal3.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *