Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 4: Quality Education

united nations logo

Goal 4: Zajistit inkluzivní a rovnoprávnou kvalitu vzdělání a podpořit příležitosti pro celoživotní vzdělávání

Cíle:

Do roku 2030 zajistit, aby všechny dívky a chlapci dokončili základní a střední vzdělání zdarma, které povede k relevantnímu a, v kontextu cíle 4, k efektivnímu vzdělávání.

Do 2030 zajistit, aby dívky a chlapci měli přístup k učení, péči a předškolnímu vzdělání jako přípravě na základní školu.

Do 2030 zajistit rovnoprávný přístup všem ženám a mužům k cenově dostupnému a kvalitnímu technickému, odbornému a terciálnímu vzdělání včetně včetně univerzitního.

Do 2030 podstatně navýšit počet mladých a dospělých, kteří mají relevantní znalosti, včetně technických a odborných, vhodných pro zaměstnání anebo entrepreneurship.

Do 2030 eliminovat rozdíly ve vzdělávání souvisejícím s pohlavím a zajistit stejný přístup ke všem vrstvám vzdělání a odborného tréningu pro lidi z obtížných podmínek, včetně lidí s postižením, původní obyvatelé a děti v obtížně zvladatelných situacích.

Do 2023 zajistit, že celá kategorie mladých a podstatná proporce dospělých, mužů i žen, dosáhne jazykové a matematické gramotnosti.

Do 2030 zajistit, že všichni zájemci o vzdělání získají znalosti a dovednosti potřebné k podpoře udržitelného rozvoje, skrz vzdělání v oboru udržitelného rozvoje a udržitelném životním stylu, lidských právech, pohlavní rovnosti, ale také skrz podporu kultury míru a nenásilí, globální občanství a důležitosti kulturní diverzity a investic do udržitelného rozvoje.

Postavit a rozvinout vzdělávací prostory, které berou v potaz věk dětí, postižení, pohlaví a poskytují bezpečné, nenásilné a inkluzivní a efektivní vzdělávací prostředí pro všechny.

Do 2020 podstatně rozšířit globálně počet stipendií dostupných v rozvojových zemích, konkrétně nejméně rozvinutých, malých ostrovních rozvojových států a afrických zemí, k zápisu do vysokoškolského vzdělávání, včetně odborných tréningů a informačních a komunikačních technologií, technických, inženýrských a vědeckých programů, ve vyspělých zemích a jiných rozvojových zemích.

Do 2030 podstatně zvýšit přísun kvalifikované učitelské pracovní síly, skrze mezinárodní kooperaci týkající se učitelského tréningu v rozvojových zemích, zvláště nejméně rozvinutých zemích a malých ostrovních rozvojových státech.

SDGs – Sustainable Development Goals.

Source:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030-goal4.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *