Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 5: Gender Equality

united nations logo

Goal 5: Dosáhnout rovnosti pohlaví a posílit pozici žen a dívek ve společnosti.

Cíle:

Ukončit všechny formy diskriminace proti ženám a dívkám po celém světě.

Eliminovat všechny formy násilí proti ženám a dívkám ve veřejných a soukromých sférách, včetně obchodu s lidmi anebo sexuálního, či jiných typů vykořisťování.

Eliminovat všechny praktiky s negativním dopadem, jako třeba, v kontextu dětí, nucené nebo brzké sňatky, anebo mrzačení ženských genitálií.

Rozpoznat a hodnotit neplacenou péči a domácí práci prostřednictvím provizí z veřejných služeb, infrastruktury a sociální ochrany vyplývající z práva a podpory sdílené odpovědnosti v rámci domácnosti a rodiny v závislosti na preferenci individuálního národa.

Zajistit plnou a efektivní účast žen a rovnost příležitostí na vedoucí pozice ve všech úrovních správy v politice, ekonomice anebo veřejném životě.  

Zajistit univerzální přístup k sexuálním a reprodukčním službám a zákonům o reprodukci tak jak bylo odsouhlaseno v souladu s Programme of Action of the International Conference* on Population and Development a Beijing Platform for Action* a výsledných dokumentů z následných konferencí. 

Docílit reform, které povedou k rovnosti žen týkajících se ekonomických zdrojů, stejně tak jako k rovnosti v přístupu k vlastnictví a kontrole nad půdou a jiných forem vlastnictví, finančních služeb, dědictví a přírodních zdrojů v souladu s národním právem.

Zvýšit použití „zprostředkujících technologií“, konkrétně informačních a komunikačních technologií za účelem posílení pozice žen.

Doplnit a posílit fungující právo a udržitelné legislativy upevňující rovnost pohlaví a pozici všech žen a dívek na všech úrovních.

Links:

Programme of Action of the International Conference on Population

Conference on Population and Development a Beijing Platform for Action

SDGs – Sustainable Development Goals.

Source:

https://www.un.org/development/desa/disabilities/envision2030-goal5.html


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *