Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

#Envision2030 Goal 11: Sustainable Cities and Communities

united nations logo

Goal 11: Vytvořit inkluzivní, bezpečná, odolná a udržitelná města a lidská obydlení.

Cíle:

Do 2030, zajistit přístup všem k adekvátnímu, bezpečnému, cenově dostupnému bydlení a základním službám a modernizovat slamy.

Do 2030 poskytnout přístup k bezpečným, cenově dostupným, použitelným a udržitelným transportním systémům všem, vylepšujíc silniční bezpečnost, třeba skrz expanzi veřejné dopravy beroucí v potaz potřeby těch, kteří jsou v těžkých životních situacích, ženy, děti, lidé trpící neschopností a starší lidé.

Do 2030 vylepšit inkluzi a udržitelnost urbanizace a kapacitu pro participační, integrované a udržitelné plánovaní lidského osídlování a řízení.

Usilovat více o ochranu a zabezpečení světového kulturního a přírodního dědictví.

Do 2030 podstatně zredukovat počet úmrtí a počet lidí, kteří jsou těmito událostmi ovlivněni a podstatně snížit přímé ekonomické ztráty relativní ke globálnímu hrubému domácímu produktu jako následek katastrofy včetně těch, které souvisí s vodou, se zaměřením na ochranu chudých a lidí v těžkých životních situacích.

Do roku 2030 snížit nepříznivý dopad měst na životní prostředí per capita, včetně skrze zvláštní zaměření na kvalitu ovzduší a nakládání s komunálním a jiným odpadem.

Do 2030 poskytnout univerzální přístup k bezpečnému, inkluzivnímu a použitelnému, zelenému veřejnému prostoru, konkrétně ženám, dětem a starším lidem a lidem s neschopnostmi.

Podporovat pozitivní ekonomický a přírodní vazby mezi urbanistickými, peri urbanistickými a venkovních oblastmi skrze posilování plánování národního a regionálního rozvoje.

Do 2020 podstatně zvýšit počet měst a lidských osídlení, které připouští a integrují regulace a plány směrem k inkluzi pojmů jako je efektivita používání zdrojů, zmírňování a adaptace klimatickým změnám, odolnost ke katastrofám, a jejich rozvoji a implementaci, v souladu s Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030, což je komplexní směrnice na zvládání risku plynoucího z potenciálních katastrof na všech úrovních.

Podporovat méně rozvinuté země, mimo jiné skrze finanční a technickou asistenci realizovanou skrze stavbu udržitelných a odolných budov, které používají materiály z místních zdrojů.

Notes:

Per capita – v přepočtu na člověka

SDGs – Sustainable Development Goals.

Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030

Source:

United Nations – Goal 11


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *