Collective Work se zajímá o obsahy z cizojazyčných zdrojů a vytváří jejich kolekci v českém jazyce.

Příležitost má svou cenu: Opportunity Costs

sprouts

Každodenně děláme rozhodnutí ať jsou malá – jako třeba druh mýdla, který si vybereme v obchodě – nebo velká – jako třeba stěhování do zahraničí. Každé takové rozhodnutí má svou cenu a porovnáváním má každá příležitost jinou hodnotu. Ekonomové nazývají tuto hodnotu „náklady na příležitost“. Velmi často jsou tyto náklady na příležitost málo zřejmé a nebo velmi spekulativní, nicméně i přesto stojí za to si o nich něco říct, protože mohou dosahovat vysokých hodnot. Proto se podívej na naše video, ve kterém popisujeme co „cena za příležitost“ znamená, jak se projevuje v normálním životě a jak můžeme například spočítat náklady na studium za vysokou školu.

…Jsem rád, že si o tom přečteš, zdá se, že velmi malé procento lidí bere tento koncept v úvahu v průběhu jejich plánování

-Nate

THE FULL STORY

Čas od času se stane, že člověk narazí na novou vzrušující příležitost v období, ve kterém už tak profituje. Pokud taková situace nastane přirozeně člověk začne zvažovat jaká jsou pro a proti, neboť je nucen vzít v potaz cenu, kterou ho tato příležitost může stát. Je to právě ta cena, která nás nutí do porovnání této nové příležitosti k naší aktuální situaci a k tomu co riskujeme. Komplexní porozumění v tomto případě je většinou nedosažitelné.

TRADE OFF CONCEPT

Ekonomové definují cenu za příležitost jako rozdíl hodnoty nákladů mezi alternativami – a doufají, že si zvolíme tu nejefektivnější.

Ačkoliv tyto rozdíly mohou být často vágní a někdy spekulativní, cena za příležitost může být vysoká; proto četba na toto téma je rozumnou časovou investicí.

CALCULATE TRUE COST OF COLLEGE

Představ si, že se snažíme spočítat náklady na stadium na vysoké škole. Jeden z faktorů muže být školné, které v našem případě je 10000 dolarů. Protože jediné náklady jsou školené, které stojí 10000 dolarů možná uzavřeš s tím, že cena za stadium na vysoké je 10000 dolarů ročně. Ale ekonom by se na to podíval jinak. Řekl by, že musíme také přidat finanční příjem, který bychom normálně měli, kdybychom nestudovali.

Pojďme předpokládat, že pozice číšníka v restauraci blízko tvému bydlišti ti vydělá 20 000 dolarů ročně pokud budeš pracovat na plný úvazek. Proto opravdová cena studia za rok na vysoké škole je 10 000 dolarů za školné a 20 000 dolarů za zaměstnání. Cena za příležitost studovat na vysoké škole je tedy na základě dostupných informací 30 000 dolarů. Studiem, které končí vysokoškolským diplomem ztratíme 30 000 dolaru ročně. Nicméně to je pouze jedna strana koruny, funguje to i naopak.

OPPORTUNITY COSTS OF COLLEGE

Řekněme, že chceme vystudovat 4 letý program, potom ztratíme 120 000 dolarů za vzdělání, které z nás sice udělá intelektuály s titulem a nadšením, ale pošle nás do světa s prázdnými kapsami. Nicméně s lepším vzděláním si můžeme vydělat 40 000 dolarů ročně na manažerských pozicích, což je vedle klasických pozicí, které platí normálně kolem 20 000 dolarů o 20 000 dolarů více. V takovém případě je zřejmé, že nástup do pracovního poměru rovnou po střední škole je dražší.

CALCULATION EXERCISE

Spočítej náklady na příležitost studenta střední školy, který původně chtěl studovat medicínu na vysoké škole, ale místo toho se rozhodl touto cestou nejít a investovat čas do rozvoje rodinného podniku. Pokud se tak stane, tato studentka si vydělá 3500 dolarů měsíčně po dobu následujících 40 let bez jakýchkoliv dalších výdajů. Vedle toho cena za školné spolu s ostatními náklady jsou 2000 dolarů měsíčně. Dokončit studium medicíny trvá 6 let. Poté co dokončí svůj univerzitní diplom pracuje v oboru medicíny po 34 let a vydělává si 10 000 dolarů měsíčně z čehož 3000 dolarů jde na výdaje.

Která z těchto možností je ekonomicky lepší volba? Své kalkulace můžeš ukázat v diskusi.

Autor originálního textu: Jonas Koblin

Source:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *